Kako se pravilno održava fiksna proteza?

(nastavak)

Fiksna proteza i vodica za ispiranje usta

Čak i nakon detaljnog čišćenja zuba i fiksne proteze, ostaju određeni delovi koji nisu adekvatno oprani jer su fizički nedostupni. Zato je nakon mehaničkog uklanjanja ostataka hrane potrebno upotrebiti i vodicu za ispiranje usta.

Preporučljivo je da to bude vodica sa fluorom, jer je to element koji sa jedne strane škodi bakterijama a sa druge štiti površinu zuba od kvara. Ove vodice kupuju se u apotekama i drogerijama, bez recepta. Saznajte više o tome šta sve fluor može da uradi za naše zube.

Osim sredstava za svakodnevno ispiranje usta postoje i ona koja treba koristiti samo po posebnoj preporuci stomatologa. Takva su sredstva koja sadrže hlorheksidin (Hibideks dap, Lacalut, Curasept..). Ova hemijska supstanca ubija bakterije koje su najopasnije za naše desni, ali istovremeno može da prebojava zube, desni i plombe, da nam učini jezik preivremeno utrnulim i drugo. Zato navedena sredstva ne treba koristiti duže od dve nedelje. Nakon toga treba odmoriti usta od njih i vratiti se na vodice za ispiranje usta koje sadrže fluor.

Takođe, kod osoba koje nose fiksnu protezu češće izlaze afte. Ukoliko vam se tako nešto dogodi- ne sekirajte se, ove afte brzo prolaze. U međuvremenu možete ispirati usta običnim rastvorom soli i vode (1/4 kafene kašičice soli rastvorene u čaši vode) ili pokušati sa nekom od ostalih metoda koje se savetuju kada imate problema sa aftama. .

Fiksna proteza i bavljenje sportom

Dok nosite fiksnu protezu možete nastaviti sa bavljenjem svim svojim uobičajenim aktivnostima. Sport je dozvoljen (i poželjan) ali je preporučljivo uraditi novi sportski štitnik za zube , prilagođen novom stanju u ustima. Profesionalno napravljen štitnika amortizuje udarce do kojih slučajno dođe, na taj način štiteći zube od povrede. Pored toga, on obuhvala zube, bravice i luk fiksne proteze- tako sprečavajući da se išta od toga tokom treninga olabavi ili otkači, dodatno povređujući i meka tkiva usta (obraz, usnu, jezik, desni).

Nazad

Strana: 1 2

Povezane teme
Može li se sprečiti povreda zuba? Zašto su moji zubi osetljivi?
Koja četkica za zube je najbolja? 7 načina da zaštitite zubiće svog deteta!