Kako se održava fiksna proteza?

Delovi hrane koju jedemo lako se zadržavaju na našim zubima i između njih, pa je zato neophnodno redovno i pravilno pranje zuba. Fiksna proteza u našim ustima čini da pravilno čišćenje bude još bitnije, jer se za sve njene delove (žice, bravice, gumene trake) hrana takođe lako lepi i još lakše zaglavljuje među njima.
Čišćenje fiksne proteze nije teško, samo je vremenski zahtevno. Moramo, međutim, biti svesni da ukoliko ne čistimo zube pravilno tokom nošenja ove proteze- oni će se jako brzo pokvariti, pa smo problem natrpanih zuba samo zamenili za problem pokvarenih zuba. Takođe, hrana koja se zaglavi između proteze i zuba može prebojiti zube.

Fiksna proteza i pranje zuba

Pre svega je potrebno pažljivo ukloniti sve ostatke hrane koji su se zaglavili između proteze i zuba. U te svrhe se koriste konac za zube, interdentalna četkica i meka četkica za zube.

Konac za zube treba prvo pažljivo provući između zuba i žice fiksne proteze. Kada kraj koji ste na ovaj način provukli čvrsto držite prsrtima jedne ruke konac lagano povucite ka desnima. Nakon što ste konac uvukli u međuzubni prostor onoliko duboko koliko je moguće a da ne izazovete bol, prislonite ga uz jedan zub, i lagano vucete duž njegove površine. Isti postupak ponovite tako da sada čistite drugi zub, i tako redom, između svih zuba gornje pa donje vilice. Postoji i poseban nosač za zubni konac, koji omogućava da se konac lakše provuče i ispod žice, ali meni nije poznato da u Srbiji postoji u prodaji.

Međuzubne četkice
imaju oblik malene jelke, pa su zgodne za čišćenje uzanih prostora između žice fiksne proteze i zuba. Ukoliko su neki zubi odvojeni- ovom četkicom treba čistiti i deo između tih zuba (sve dok ih fiksna proteza ne spoji, nakon čega se prostor između ovih zuba čisti koncem)

Četkica za zube se koristi sasvim uobičajeno, kao i kada nemate protezu. Saznajte koja je četkica za zube najbolja za vas .

Dalje

Strana: 1 2

Povezane teme

Šta se dešava ako ne peremo zube? Kako nadoknaditi nedostajući zub?
Može li se sprečiti povreda zuba? Kako izabrati sredstvo za čišćenje prostora između zuba