Dijeta bez ugljenih hidrata može izazvati neprijatan zadah

Iako je možda dobra za liniju, to se nikako ne odnosi i na dah. U ovom slučaju neprijatan zadah ne nastaje kao posledica loše higijene usta već zbog toga što se metabolizam menja.

Naime, u periodu neunošenja ugljenih hidrata naše telo crpi energiju iz masti i proteina. Tokom procesa sagorevanja masti i proteina, međutim, oslobađaju se određene hemijske supstance koje izazivaju neprijatan zadah. To su ketoni, koji se u povećanoj količini nalaze u krvotoku osoba na bezkarbonskoj dijeti, ali i kod dijabetičara.

Ketoni na dah deluju dvojako: oni ulaze u krvotok, pa se sa jedne strane na nivou pluća oslobađaju u izdahnutom vazduhu (slično kao nakon konzumiranja luka); sa druge strane, ketoni iz krvotoka ulaze u pljuvačku, završavajući u našim ustima.

Može li se ovaj neprijatan zadah pobediti?

Ukoliko primetite da tokom promenjenog režima ishrane imate neprijatan zadah dobra je vest da vam dijeta, verovatno, uspeva. Međutim, niko od nas nije rad da jedan problem samo trampi za drugi. Zato razmislite o promeni načina ishrane. Postoje dobro izbalansirane i efikasne dijete koje ipak dozvoljavaju unošenje i malih količina ugljenih hidrata.

Iako ovo nije problem higijene usta možemo vam ponuditi nekoliko načina koji će pomoći u maskiranju neprijatnog zadaha:

• Pijte više vode

Ovo će pomoći spiranju usta i otkloniti ostatke hrane koji uvek doprinose neprijatnom zadahu. Takođe, voda će razrediti koncentraciju ketona i time umanjiti neprijatan miris.

• Žvaćite žvake bez šećera

Žvaka ubrzava spiranje, a pored toga miris mentola može kamuflirati neprijatan dah. Pročitajte i kako još žvaka deluje na zdravlje usta.

• Ukoliko neprijatan zadah postoji i nakon promene dijete i dobre oralne higijene obratite se stomatologu

Naime, neke boesti, kao što su bolesti usta, ali i gastritis (zapaljenje želudačne sluzokože) ili dijabetes mogu se takođe manifestovati neprijatnim zadahom.

Saznajte više o tome kako još nastaje neprijatan zadah i kako je moguće sprečiti ga.

Povezane teme
Pobedite neprijatan zadah! Odakle potiče neprijatan zadah?
Da li je žvaka korisna ili štetna? Dijabetes i oralno zdravlje