Dijabetes i oralno zdravlje

Možda izgleda kao da dijabetes i vaši zubi nemaju puno dodirnih tačaka, ali zaista imaju! Nekontrolisani dijabetes značajno povećava i rizik od oboljevanja desni. Pored toga, osobe sa nelečenim dijabetesom mogu imati problema sa sporijim zarastanjem rana, gljivičnim infekcijama, suvim ustima itd.

Moguće je, ipak, preduzeti određene korake kako biste zaštitili svoje oralno i opšte zdravlje. Evo nekoliko smernica kako da smanjite rizik.

Kako su dijabetes i oralno zdravlje povezani?

• Dijabetes vas čini manje otpornim na infekcije, uključujući one koje vode ozbiljnim oboljenjima desni.
• Osobe sa dijabetesom često imaju problema sa suvim ustima.
Karijes se kod ovih osoba lakše i brže razvija
• Kod osoba sa dijabetesom usporeno je zarastanje rana, uključujući i rane nastale nakon vađenja zuba ili drugih hirurških intervencija u ustima

Kako da smanjim rizik?

• Pre svega je neophodna svakodnevna dobra higijena usta kod kuće.
To se savetuje svima, ali osobe koje imaju dijabetes moraju naročito predano pristupiti ovome jer su, što zbog same bolesti, što zbog lekova koje uzimaju, u grupi većeg rizika za nastanak oboljenja usta i zuba. Obavezno perite zube dva puta tokom dana i koristite konac jednom dnevno.

• Često uzimajte po malo vode
Čest osećaj žeđi uobičajen je kod osoba sa dijabetesom. Iako neprijatan, on će pomoći vašim ustima: čestim uzimanjem makar po male količine vode nadoknadićete efekte spiranja ostataka hrane i kiseline za koje je inače zadužena pljuvačka.

• Češće profesionalno uklanjanje naslaga moglo bi koristiti vašim zubima
U uobičajenim uslovima preporučuje se profesionalno čišćenje zuba na 6 meseci. Kod osoba koje su zbog šećerne bolesti u rizičnoj grupi savetuje se češći odlazak na čišćenje kamenca na 3 meseca.

• Obavezno recite svom stomatologu da imate dijabetes i koje lekove koristite

• Pregledajte svoja usta
Ukoliko primetite da su vam desni crvenije ili krvare tokom četkanja ili korišćenja konca posavetujte se sa stomatologom

• Mogli biste da porazgovarate i sa parodontologom
To je stomatolog specijalista za bolesti desni. Ukoliko se vaš problem sa desnima pogorša dobro je konsultovati se sa specijalistom.Povezane teme
Kako da ojačate površinu svojih zuba Suva usta: kako se boriti protiv toga?
Pobedite neprijatan zadah! Sve o AFTAMA!