Da li je žvaka korisna ili štetna za naše zube?

Zapravo-može biti i jedno i drugo! Saznajte ima li istine u onome što reklame kažu, kako žvaka uopšte može da deluje, je li bitno koju žvaku izaberemo i koliko je dugo žvaćemo, da li žvaku možemo koristiti kao zamenu za pranje zuba.

Je li istina da žvaka može sprečiti kvarove zuba?

Rečju: da! Žvaka, zapravo, stimuliše lučenje pljuvačke, koja onda intenzivno spira ostatke hrane sa vaših zuba. Pljuvačka takođe neutrališe kiseline u ustima, i sadrži kalcijum koji može dodatno ojačati gleđ vaših zuba. Na ovaj način žvaka moše indirektno uticati na usporavanje/sprečavanje kvarova zuba.

Da li je bitno koju žvaku izaberem?

Da. Žvake koje sadrže šećer mogu i više štetiti nego doprineti vašem oralnom zdravlju. To je zato što se šećer iz žvake, kao i bilo koji drugi šećer, lako veže za zube. Zato je bitno da, ukoliko ste uzeli žvaku koja sadrži šećer, ne izbacite je pre nego što istekne 15 minuta. U tom periodu potrošiće se šećer iz same žvake pa će doći do izražaja efekat stimulacije pljuvačke. Tako ćete neutralisati štetno dejstvo šećera.

Može li žvaka zameniti pranje zuba?

Iako žvaka blagotvorno deluje na zdravlje zuba, ona ne može predstavljati zamenu za četkicu i pastu. Samo mehaničko uklanjanje naslaga sa zuba je garant da će vaši zubi ostati zdravi.

Postoji li još nešto što treba da znam?

Ukoliko ste skloni noćnom škripanju zubima pametno je izbegavati žvake, jer one navikavaju mišiće na stalnu aktivnost, pa time pojačavaju i vašu naviku. Osobe koje imaju problema sa želudačnom kiselinom takođe bi trebalo da izbegavaju žvakaće gume, jer one dodatno provociraju želudačnu aktivnost.

Povezane teme
Pobedite neprijatan zadah! Koje dijete izazivaju neprijatan zadah?
Škripanje i trošenje zuba: šta sami možete da uradite Suva usta: kako se boriti protiv toga?