Čuvajte svoje proteze

Proteze su ’lažni zubi’. Mogu zamenjivati sve zube u vašoj vilici (’totalna proteza’) ili samo neke (’parcijalna proteza’).

Protezu treba održavati kao što negujete i svoje zube. Važno je, takođe, voditi računa i o svojim desnima. Zube, desni i krov usta (tvrdo nepce) svakog dana četkajte koristeći četkicu mekih vlakana pre nego što stavite protezu.

• Steknite naviku da protezu vadite nad savijenim peskirom
Tako ćete, čak i ako vam ispadne, sprečiti njeno oštećenje.

• Tokom noći protezu odložite u činijicu sa čistom mlakom vodom
Ova voda ne sme biti vruća, jer se od prevelike toplote proteza može deformisati, pa vas posle može žuljati ili vam spadati. Suv vazduh jednako može oštetiti protezu, pa je nikada ne ostavljajte van tečnosti.

• Svakoga dana čistite svoje proteze

1. Isperite protezu kako biste uklonili ostatke hrane

2. Nakvasite četkicu (možete koristiti istu kojom perete zube ili imati posebnu četkicu za zube a posebnu za protezu) i nanesite na nju običnu pastu za zube ili posebno sredstvo za čišćenje proteze. Nikako u ove svrhe ne koristite sredstva za kućnu higijenu!

3. Pažljivo četkajte sve površine. Na spoljašnjoj površini ćete lako videti ostatke hrane. Nije, međutim, dovoljno samo njih sprati, već treba pedantno četkati celu protezu kako biste uklonili i mikroskopski tanak film koji se na protezi iznova i iznova stvara. Ne zaboravite da očistite i drugu stranu proteze, onu koja leži na vašim tkivima. Na toj strani se lakše razvijaju bakterije, koje se ne vide, ali mogu predstavljati opasnost po vaše zdravlje.

• Svakog dana dozvolite svojim ustima makar 6 sati da se odmore od proteze
Za to možete koristiti i vreme dok spavate, ili bilo koji drugi deo dana, koji vama više odgovara.

• Na svakih 5 godina potrebno je promeniti protezu
To je zato što se naše desni i kost vremenom menjaju, pa proteza više ne leži stabilno kao ranije. Pošto je ova promena postepena vi to često ine primetite, ali se vaši mišići neprestano umaraju nastojeći da normalno funkcionišu sa protezom koja je postala neadekvatna. Takođe, materijal od koga je proteza napravljena vremenom se haba, pa se proteza lako može i polomiti.Povezane teme:

Moja proteza nije više udobna kao što je bila
Šta raditi kada afte u ustima već izbiju
Upala desni - naučite sami da je sprečite
Dijabetes i oralno zdravlje
Vaš stomatolog mora da zna za sve lekove koje pijete
Šta je zubni kamenac i zašto on predstavlja problem
Korišćenje konca za zube-izgovori
Pranje zuba- izbegnite najčešće greške
Suva usta