Naučite da izabrete sredstvo za čišćenje prostora između zuba

(nastavak)

Interdentalne četkice se proizvode u različitim veličinama. Idealno bi bilo konsultovati se sa stomatologom o debljini četkice koja bi vama odgovarala. Generalno- najbolja međuzubna četkica za jedan međuzubni prostor je ona koju bez jakog otpora i bezbolno možete provući. U početku je, međutim, zbog upale i otoka desni ovaj proces svakako neprijatan, pa je možda najbezbednije početi sa najmanjom veličinom.

Saznajte više o tome kako treba izbarati međuzubnu četkicu i kako se ona koristi.

Zubne čačkalice

Čačkalica može ukloniti hranu koja je ostala između zuba, ali budite nežni. Ako pritisnete malo jače možete oštetiti desni, ili, još gore, zalomiti deo čačkalice između zuba. Zato se uvek kada ste u mogućnosti- ipak opredelite za zubni konac ili međuzubnu četkicu a čačkalicom se poslužite samo kada nemate izbora.

Postoje i specijalne zubne čačkalice, napravljene od materijala sličnih plastici, ali one i dalje nemaju mogućnost detaljnog čišćenja međuzubnih prostora pa se stoga i one preporučuju samo kada niste u situaciji da birate.

Aparat koji izbacuje jak mlaz vode

Praktično funkcioniše kao mini tuš koji usmerite na prostor između zuba. Preporučuje se kod prirodno razmaknutih zuba ili ukoliko su vam međuzubni prostori prošireni zbog ranijeg oboljenja desni. Iako ne može škoditi lično mislim da prednost ipak treba dati međuzubnoj četkici, a da se ovakav aparatić može koristiti samo kao dopuna, a ne kao osnovni alat za čišćenje međuzubnih prostora.

Šta još treba znati?

Nekada se može desiti da su samo između nekih zuba prostori pogodni za čišćenje međuzubnim četkicama, dok je za ostale pogodniji konac za zube ili pak kavidžet. Ne zanemarujte ove specifičnosti različitih zona svojih zuba ukoliko zaista želite pravilno da ih održavate.

Nazad

Strana: 1 2


Povezane teme
Kako se koriste međuzubne (interdentalne) četkice?
Zašto se koristi vodica za ispiranje usta?
Korišćenje konca za zube Koja četkica za zube je najbolja?