Naučite da izabrete sredstvo za čišćenje prostora između zuba

Naučili ste kako da izaberete četkicu za zube , naučili kako pravilno da perete zube, perete ih posle svakog jela, ne idete na spavanje dok sve oko vas ne miriše na mentol ali...stomatolog uvek nađe novi kvar! Pa, evo u čemu je tajna...

Pored onoga što svi vidimo kada se pogledamo u ogledalo stomatolog vidi još nešto: prostore između zuba. Ona mesta gde se hrana i bakterije skupljaju jednako kao i drugde, ali odakle ih četkica ne može izbaciti. Upravo na tim mestima zato se lakše razvije karijes. Sada kada znamo uzrok problema- lako ga je rešiti. Saznajte čime je najbolje čistiti prostore između zuba i počnite..

Šta stomatolozi preporučuju?

Prema istraživanju sprovedenom među licenciranim stomatolozima u Americi, 64% njih svojim pacijentima preporučuje konac za čišćenje međuzubnih prostora. 13% radije savetuje međuzubne četkice, 11% specijalnu čačkalicu a 3% aparat koji izbacuje jak mlaz vode.Izbor se, međutim, ne svodi na čistu preferenciju ili iskustvo, već je pitanje specifičnosti svakog od nas. Naime, razmaci između zuba razlikukju se od osobe do osobe, pa čak i kod jedne iste osobe ti razmaci mogu biti različitih veličina.

Konac za zube

Sa korišćenjem konca za zube treba početi kada se stalni zubi dotaknu. Do tada je dovoljno koristiti četkicu za zube i voditi računa o navikama deteta vezanim za ishranu.

Generalno, konac se za zube se preporučuje osobama sa gusto zbijenim zubima. Baš zbog takvog odnosa interdentalni (međuzubni) prostori su podložniji kvarenju, pa je neophodno redovno i pedantno ih čistiti koncem.

Međuzubne (interdentalne) četkice

Stomatolog će vam savetovati korišćenje interdentalne četkice ako prirodno imate veće razmake između zuba, ukoliko su vam međuzubni prostori prošireni zbog ranijeg oboljenja desni, kada nosite fiksne proteze ili iz nekog drugog razloga.

Dalje

Strana: 1 2Povezane teme
Pobedite neprijatan zadah!
Zašto mi desni krvare kada perem zube?
Da li je žvaka korisna ili štetna?
Šta se dešava ako ne peremo zube?