Beljenje zuba od A do Š

(nastavak)

Od toga koja je osnovna boja zuba, koje namirnice konzumiramo i koja je naša željena nijansa zuba zavisi posle koliko ćemo meseci korigovati novonastalu boju. Ukoliko smo zube izbeljivali pomoću treja, pri korekciji nije potrebno uzimati novi otisak već koristimo postojeći, a vreme do postizanja željenih rezultata sada će biti kraće.

Ko ne bi trebalo da razmatra izbeljivanje zuba

Osobe koje su alergične na peroksid, deca mlađa od 18 godina i trudnice ne bi trebalo da izbeljuju zube. Ukoliko imate osetljive zube ova osetljivost može jače doći do izražaja tokom beljenja pa je potreban oprez. Ukoliko na zubima imate nesanirane kvarove (bez obzira da li su osetljivi ili ne) neophodno je sve kvarove sanirati pre započinjanja tretmana beljenja. Osetljive desni, takođe, mogu praviti probleme tokom seanse, pa je i ovu osetljivost neophodno blegovremeno sanirati.

Saznatje više o tome ko i zašto (ne) bi trebalo da se podvrgne beljenju zuba .

Da li beljenje zuba šteti njihovom zdravlju?

Jenom rečju: ne. Istraživanja su pokazala da koncentracije sredstva za beljenje,čak i veće od onih koje se uobičajeno koriste, ne štete živcu zuba, iako se kod nekih osoba u početku može javiti osetljivost. Ta pojava se, međutim, smatra normalnom, i ne treba da vas zabrinjava.

Ispitivanja koje je sproveo profesor Van B. Haywood sugerišu, čak, da sredstva za izbeljivanje zuba mogu biti odlična zaštita od karijesa (jer povećavaju PH, praveći sredinu krajnje nepogodnom za bakterije koje izazivaju karijes)

Češći problem predstavlja iritacija desni sredstvom za beljenje. On je najčešće posledica lošeg ležanja treja na zubima i posledičnog curenja sredstva za izbeljivanje. Takođe je moguće da neki zaostali oštar deo treja iritira desni. U oba slučaja obratite se stomatologu koji će ili zaobliti trej ili uzeti otisak za novi.

Ukoliko su vaši zubi osetjlivi, možete eliminisati ili smanjiti njihovu osetljivost tako što:

• Koristite manje koncentrovano sredstvo: to će zahtevati sveuzev duže vreme, ali će vam svakako biti komfornije
• Skratite periode nošenja treja: nošenjem treja 2 puta po 2 sata postižete efekat sličan onom kod jednokratnog nošenja u trajanju 4 sata
• Napravite pauzu od 2-3 dana. Time ćete sebi dati vremena da se odmorite a zubima da se priviknu na proces beljenja
• Pitajte stomatologa da vam predloži sredstvo sa koncentovanim fluoridima. Možete ga naneti u trej i tako nositi par minuta nakon svake seanse beljenja.
• Četkajte zube mekom četkicom i pastom napravljenom specijalno za osetljive zube.

Nazad

Strana: 1 2

Povezane teme
Izbeljivanje zuba- koje sve tehnike postoje? Ko (ne) bi trebalo da razmotri izbeljivanje zuba?
Šta fluor može da uradi za moje zube? Koja hrana prebojava moje zube?