Beljenje zuba od A do Š

Na tržištu danas postoji mnogo sistema za beljenje zuba. Saznajte (da li i ) kako oni rade, kako i zašto uopšte zubi menjaju boju, koje tehnike izbeljivanja danas postoje, imate li čega da se bojite, da li je jednom izbeljen zub- zauvek beo, kada ne treba izbeljivati zube i koji su to zubi otporni na beljenje.

Da li izbeljivanje zuba zaista radi?

Jednom rečju: DA! Morate, međutim, biti svesni da postoje mrlje koje se beljenjem ne mogu ukloniti (npr bele mrlje izazvane prekomernim unošenjem fluora; karijesne prebojenosti i drugo), zbog čega je poželjno pre započinjanja procesa, čak i ukoliko se opredelite za beljenje zuba kod kuće, konsultovati se sa stomatologom.

Šta, uopšte, utiče na boju zuba?

Na površini zuba nalazi se gleđ koja je providna. Ispod nje je dentin, supstanca koja je prirodno žućkasta, a lako upija pigmente pa tokom vremena može da promeni boju. Boja dentina je zapravo ta koja određuje boju zuba.

Međutim, ukoliko su Vaši zubi takve strukture da ih pretežno gradi gleđ- oni će biti providniji. U ustima će to, zbog mračnije pozadine, izgledati kao tamniji zub, koji ne prosvetli previše nakon beljenja. Obučen stomatolog ovakvu situaciju lako može prepoznati i ponuditi Vam posebna rešenja kako bi Vaši zubi ipak izgledali belje.

Pored toga, na površini zuba mogu se nataložiti različiti pigmenti, poput onih iz hrane, koji takođe utiču na boju zuba. Na kraju, hrana koju smo konzumirali u ranom detinjstvu, dok su nam se još formirali zubi, nekada ostavlja trajne posledice po boju zuba: preveliki unos fluorida ima za posledicu prisustvo krečno belih mrlja po zubima, dok neki antibiotici (tetraciklini) mogu bojiti zube u sivo.

Zubi promene boju i kada su pokvareni, i kada se na njima nalazila 'crna' (amalgamska) plomba , ali u tom slučaju rešenje nije beljenje zuba.

Koji se sve sistemi za izbeljivanje zuba koriste?

Danas postoji mnogo tehnika izveljivanja: od pasti za beljenje zuba, poliranja, tračica koje se lepe na zube, do savremenih sistema za kućnu i odrinacijsku upotrebu. Oni, međutim, nemaju jedinstvem sistem funkcionisanja. Paste za izbeljivanje samo uklanjaju površinske prebojenosti, i nemaju sastojke koji bi prodrli dublje, do dentina. Više o tome da li i kako paste za izbeljivanja zuba funkcionišu možete pročitati ovde. Sistemi koje koristi stomatolog, pak, sadrže vrlo visoke koncentracije peroksida, pa deluju brže i imaju daleko bolje rezultate.

Na kom principu funkcioniše koji sistem za izbeljivanje zuba , kao i sve o njihovim prednostima i manama, možete pročitati ovde.

Da li je jednom obavljeno izbeljivanje zuba- zauvek rešen problem?

I nakon izbeljivanja, kao i pre njega, zubi su podložni dejstvu različitih faktora koji ih, u manjoj ili većoj meri, mogu prebojavati. Duvan, sokovi (naročito gazirani), čajevi, kafa samo su neke od namirnica koje treba izbegavati ukoliko želite da vaši zubi što duže ostanu beli. Pročitajte koje još namirnice mogu naškoditi boji zuba .

Dalje

Strana: 1 2

Povezane teme
Izbeljivanje zuba- koje sve tehnike postoje? Ko (ne) bi trebalo da razmotri izbeljivanje zuba?
4 saveta kako da smanjite prebojavanje zuba Koja hrana prebojava moje zube?