7 Načina da zaštitite zubiće svog deteta

(nastavak)

Prekomerno korišćenje sokova takođe je povezano sa gojaznošću dece i pojavom karijesa. Zato zaslađene sokove i slatkiše uopšte treba dozvoliti samo u sklopu obroka, a nikako između njih. Od sokova se preporučuju samo 100% prirodni, i to ne više od 100-150 ml dnevno. Pravilno ćete postupiti ako i ove sokove tretirate kao slatkiše, a ne kao vitaminske bombe koje ne mogu štetiti.

5. Do 3. godine bacite lažu

Stručnjaci smatraju da je korišćenje laže (varalice) čak korisno za razvoj deteta , i da je u redu dozvoliti da se dete uspavljuje sa lažom, ali ne i da se tokom sna ona vraća detetu u usta. Dugotrajna upotreba može biti jako štetna za zdravlje dečjih usta. Između ostalog, može izazvati loš položaj zuba, nelep izgled i nepravilno funkcionisanje. Lažu treba odbaciti do 3. godine.
Saznajte više o tome kako da svom detetu pomognete da prestane da sisa prstić.

6. Oprezno sa lekovima

Mnogim lekovima za decu dodat je šećer i aroma kako bi ih mališani lakše prihvatili. Nakon što date detetu takav sirup, na primer, ponudite mu i veću količinu vode, kako taj šećer ne bi ostao u njihovim ustima i hranio bakterijice.

Dugotrajna ili česta upotreba antibiotika može uticati na razvoj kandide (vrsta gljivice) u ustima deteta. Ukoliko vaše dete duže pije antibiotike porazgovarajte sa lekarom o potrebi i mogućnostima prevencije ove pojave.

Lekovi koji služe za ublažavanje simptoma prehlade smanjuju lučenje pljuvačke i tako eliminišu osnovnu zaštitu zuba od karijesa. Za vreme prehlade korisno je detetu često davati po malo vode. Tako ćete sprečiti dehidrataciju (ona često prati visoku temperaturu) i nadoknaditi ispiranje usta koje u normalnim uslovima obavlja pljuvačka.

Deca koja pate od hroničnih bolesti i često su pod terapijom imaju u proseku više kvarova u ustima. Delom je to zato što roditelji ne žele dodatno da ih ’muče’ insistiranjem na redovnom održavanju oralne higijene. To je, međutim, medveđa usluga detetu. Insistirajte na dobroj oralnoj higijeni, čak i više nego što biste u uobičajenim uslovima, jer su ova deca, nekada zbog same bolesti a nekada zbog lekova koje uzimaju, čak u većem riziku od nastanka karijesa zuba i bolesti desni.

7. Insistirajte na dobroj oralnoh higijeni

Računajte da ćete detetu morati da pomažete duže nego što očekujete. Naime, detetu se fine motorne sposobnosti, potrebne za dobro pranje zuba, razvijaju tek oko 6. godine. Veštinu korišćenja konca za zube dete je sposobno da savleda tek kasnije, oko 10. godine.

Planirajte ove aktivnosti kada dete nije previše umorno, jer će tada bolje sarađivati.
Uključite dete na način primeren njegovom uzrastu. Na primer, detetu koje ima 5 i više godina dozvolite da samo izabere pastu u prodavnici (od onih koje su preporučene za dati uzrast, naravno). Možete kupiti dve ili tri vrste , i svaki put dati detetu da bira, kako biste donekle uspevali da održite njegov entuzijazam za pranje zuba. Možete mu ponuditi i da izabere četkicu za zube sa nekim od svojih omljenih crtanih likova.

Probajte da pronađete nešto što će motivisati vaše dete. Mlađe dete će možda rado obavljati ovu aktivnost za stiker ili zlatnu zvezdicu u kalendaru.

Nazad

Strana: 1 2

Povezane teme
Šta očekivati u kom uzrastu deteta? Kako spremiti dete za stomatološki pregled
Trudnoća i zubar – prijatelji ili ne? Pomozite svom detetu da prestane sa sisanjem prsta