7 Načina da zaštitite zubiće svog deteta

Iako ga je lako moguće sprečiti, karijes zuba je jedna od najčešćih hroničnih oboljenja dece.Do polaska u obdanište više od polovine dece već ima karijes!

Mlečni zubi se često zanemaruju, ali to, na žalost, nije jedini pogrešan korak koji roditelji (ne)preduzimaju kada je u pitanju zdravlje usta deteta.

Evo predloga kako da u 7 koraka pomognete svom detetu!

1. Što ranije počnite sa sprovođejem oralne higijene

Stav Američke Asocijacije Peijatara i Američke Asocijacije Dečjih Stomatologa kaže da do prvog rođendana dete treba odvesti stomatologu.
Prevencija mogućih oboljenja usta poštedeće vaše dete problema i kasnije, sprečiće zdravstvene komplikacije, a na duge staze pokazala se i finansijski isplativijom.

2. Ukorenite kod deteta naviku da redovno četka zubiće

Posete stomatologu predstavljaju samo deo plana. Neophodno je četkanje zuba od samog njihovog nicanja. Mnogi misle da mlečni zubi mogu i da se zanemare. To je, međutim pogrešan stav. Već kada detetu nikne jedan zubić vreme je početi sa njegovim pranjem. Tada je moguće koristiti i samo gazu, namotanu na prst, na isti način na koji se odojčetu bez zubića čiste desni.

Kada nikne još zubića treba kupiti posebnu četkicu namenjenu bebama, sa jako mekim vlaknima. Zubiće tada treba prati dva puta dnevno, koristeći pastu sa fluoridima. Koristite jako malu kolličinu ove paste i vodite računa da je dete ne proguta.
Sa korišćenjem konca za zube treba početi onda kada se zubići međusobno dotaknu. Neka vam stomatolog pokaže kako se pravilno koristi konac za zube.

Sa ispiranjem usta posebnim sredstvima dobro je sačekati dok dete ne bude sposobno da ispljune svu tečnost. Ova sredstva se ne smeju piti, i dok god niste sigirni da ih dete neće progutati ne insistirajte na ovom vidu higijene usta.
Detetu možete prepustiti da samo pere svoje zubiće onda kada je sposobno da samo veže pertle, glasi neki uobičajeni savet.

3. Izbegnite ’karijes cuclice’

Već godinama pedijatri i stomatolozi upozoravaju roditelje da ne stavljaju decu na spavanje sa flašicom u kojoj je sok, mleko, ili ma šta osim obične vode. I pored toga mnogi roditelji ne uviđaju kako lošu stvar ovime čine za zdravlje usta svog deteta.

Mlečni zubi na svojoj površini vezuju šećere iz ovih napitaka, formirajući dobru hranu za bakterije koje žive u ustima. Bakterije onda proizvode kiseline koje nagrizaju zubić, što predstavlja početak razvoja karijesa.
Ukoliko već morate detetu dati flašicu da ima uz sebe tokom sna, neka sadrži samo čistu vodu.

4. Kontrolišite naviku stalnog uzimanja slatkih napitaka

Roditelji često, povučeni informacijama o tome koliko su sokovi zdravi, detetu tokom dana umesto vode daju da pije sokiće. To, je, međutim, pogrešan stav. Sokovi imaju puno šećera, pa omogućavaju konstantnu ishranu bakterijica u dečjim ustima, nasuprot vodi koja blagotvorno deluje spiranjem šećera i ostataka hrane.

Dalje

Strana: 1 2

Povezane teme
Šta očekivati u kom uzrastu deteta? Kako spremiti dete za stomatološki pregled
Trudnoća i zubar – prijatelji ili ne? Pomozite svom detetu da prestane sa sisanjem prsta