7 saveta za bezbedno izbeljivanje zuba

Sada kada i u slobodnoj prodaji i u stomatološkoj ordinaciji postoji čitava paleta sredstava za izbeljivanje zuba, blistav osmeh dostupan je svima. Neretko se, međutim, postavlja ptanje bezbednosti čitave procedure. Beljenje zuba, naročito u ordinaciji, pod nadzorom stomatologa, potpuno je bezbedno.

Kada se prate uputstva za upotrebu neželjeni efekti su vrlo retki,ali se, ipak, mogu javiti, najčešće osetljivost zuba i desni. Iako oni nisu česti, niko od nas ne želi da baš on bude taj koji će ih osetiti. Pročitajte neke smernice kako biste najbezbednije došli do blistavog osmeha.

1. Pre početka izbeljivanja zuba, čak i ako je vaš izbor pao na izbeljivbanje zuba kod kuće, porazgovarajte sa stomatologom

Nakon stručnog pregleda i profesionalnog čišćenja može se čak ispostaviti da je samo poliranje zuba dovoljno da vašim zubima vrati sjaj.
Tokom pregleda čete saznati i imate li kakvih kvarova na zubima, jer kvarove je neophodno popraviti kako bi beljenje zuba bilo bezbedno.
Stomatolog će proceniti i zdravlje vaših desni: ukoliko je prisutna upala desni mudro je odložiti beljenje.

Na kraju, pametno je pitati stomatologa i koje su tehnike za beljenje zuba baš u vašem slučaju preporučljive, kao i koji stepen prosvetljenja možete očekivati. Naime, neki zubi su otporniji na beljenje, neki zahtevaju posebne protokole, a obučen stomatolog to najbolje može detektovati.

2. Mudro birajte proizvod za izbeljivanje zuba

Sredstva za kućno beljenje zuba najčešće sadrže karbamid peroksid, koncentracije 10-17%.

Pametno je za početak se opredeliti za proizvod manje koncentracije. Ukoliko se ispostavi da tu koncentraciju dobro tolerišete (nema iritacije desni ili osetljivosti zuba) a čini vam se da procedura suviše sporo napreduje možete se preći na veću koncentraciju.

3. Sledite uputstvo za upotrebu sredstva za izbeljivanje zuba

Tokom tretmana i par sati nakon njega izbegavajte korišćenje jako zakišeljenje hrane i pića (energetski napitci, kafe, čajevi, obojeno voće). Takođe je preporučljivo izbegavati duvan. Generalno, sva hrana koja prebojava zube u ovom periodu može još više narušiti boju vaših zuba.

Takođe, različita sredstva zahtevaju različito vreme da bi adekvatno delovala. To zavisi od hemijskog sastava sredstva koje koristite, ali ono što morate imati na umu je da ni jedno uputstvo nije napravljeno odokativno, već iza njega stoje godine istraživanja. Zato je u vašem interesu da se tih smernica pridržavate.

4. Budite realni u očekivanjima

Tako ćete izbeći naknadna razočarenja. Plombe i krunice ne mogu se beleti ovim sredstvima, pa ukoliko se u vidljivom delu zubnog niza nalazi nešto od navedenog razmotrite mogućnost da nakon završene sesije beljenja stavite novu plombu, boje koja će biti prilagođena novoj bolji vaših zuba.

Takođe znajte da su potpuno beli zubi koje viđate na filmovima uglavnom keramički, a ne izbeljeni prirodni zubi.

5. Vodite računa o mogućoj osetljivosti zuba

Mnogi sistemi za beljenje izazivaju blagu i prolaznu osetljivost zuba. Ako to teško podnosite pokušajte sa sredstvom niže koncentracije. Ukoliko, međutim, oni ne jenjavaju prekinite tretman i porazgovarajte sa stomatologom.
Kada trejevi ne leže dobro na vašim zubima oni mogu iritirati desni. Porazgovarajte sa stomatologom ukoliko primetite tako nešto.

6. Nemojte postati zavisni od beljenja zuba

Ukoliko ste sledili uputstva proizvođača i zadovoljni ste rezultatima korekcija boje, u slučaju da ste se opredelili za kućno beljenje, jednom mesečno je više nego dovoljna. Ukoliko se radi o ordinacijskom beljenju zuba preporučljivo je razmatrati korekciju boje tek nakon 6 meseci.

Kada jednom postignete željenu nijansu uobičajeno je ponoviti čitavu seansu jednom godišnje.

7. Nakon izbeljivanja zube treba zaštititi fluorom

Fluor je element koji može pomoći obnavljanje površine gleđi nakon beljenja zuba. Pored toga, on je poznat i kao sredstvo koje ubija bakterije i sprečava nastanak karijesa. Zbog svega ovoga fluor se u malim koncentracijama dodaje i pastama za zube i vodicama za ispiranje usta. Fluor veće koncentracije, pak, na zube može naneti samo stomatolog.

Povezane teme
Izbeljivanje zuba- koje sve tehnike postoje? Ko (ne) bi trebalo da razmotri izbeljivanje zuba?
4 saveta kako da smanjite prebojavanje zuba Koja hrana prebojava moje zube?