5 stomatoloških saveta kako da izgledate mlađe!

Pitanje koje svakoga u nekom trenutku počinje da muči...Čarobni štapić i dalje ne postoji, ali možete pročitati koje su to stvari koje, kako tvrde stomatolozi, mogu učiniti da izgledate mlađe!

1. U zdravom telu- zdravi zubi

Karijes zuba najčešće je braonkaste boje. To nikako nije pokazatelj zdravlja ni mladosti. Redovno i pravilno pranje zuba i blagovrmeno lečenje karijesa učiniće vaš izgled mlađim, a istovrmeno će vas zaštititi od brojnih zdravstvenih komplikacija koje mogu nastati ako se infekcija iz zuba proširi po vašem telu.

2. Ne dozvolite da se umesto zuba u vašim ustima nalaze rupe

Tokom godina zubi i desni oko njih se kvare, i, ukoliko se kvarovi blagovremeno ne zbrinjavaju, zubi ispadaju, ostavljajući za sobom prazan prostor. Pored toga što se ovako remeti govor, gutanje i funkcionisanje viličnog zgloba, ’krezub’ izgled čini da delujete starije. Blagovremene posete zubaru pomoći će vam da zubi duže ostanu zdravi, ali ukoliko je već neophodno vađenje zuba, zbog njegovog kvara ili kakvog drugog razloga, mesto izvašenog zuba treba što pre popuniti. Na raspolaganju vam stoje mnoge mogućnosti: ovde se ubrajaju implanti, mostovi i, kada nedostaje više zuba, proteze. Saznajte koje je rešenje najbolje za vas!

3. Godovi oko usana?

Vađenje zuba uzrokuje da usne, kako bi nadomestile nedostatak, tokom govora, žvakanja, gutanja, prave neprirodne pokrete, zbog čega se na njima formiraju bore. Blagovremenom nadoknadom nedostajućih zuba sprečićete pojavu ovog nemilog znaka starosti.

4. Beli zubi

Zubi tokom godina upijaju različite pigmente, postaju žući, odajući vaše godine. Danas je, srećom, lako protiv toga se boriti: na raspolaganju vam stoje mnogi sistemi za beljenje zuba. Imajte, međutim, na umu da previše beli zubi izgledaju veštački : efekat prirodno belih zuba biće najbolji ukoliko njihovu nijansu izjednačite sa bojom beonjača.

5. Stanite na put smežuranoj koži

Starija koža postaje suvlja, delom zato što je sama njena površina suva, a delom zato što dublje tkivo godinama postaje siromašnije vodom.

Na kvalitet same površine kože utiče genetika, krema koju koristite ali i ishrana.
Kreme koje koristite na koži lica prilagodite svom tipu kože, ali ne zaboravite da je izgled usana takođe bitan: ukoliko imate problema sa ispucalim i suvim usnama pri boravku u suvim prostorijama obavezno ih zaštitite neutralnim mastima, a pri izlasku napolje poželjno mastima sa UV zaštitnim faktorom.

Zdrava ishrana, bogata B vitaminima, karotenom i antioksidansima povolljno će delovati na vaše ukupno zdravstveno stanje, ali i na lepotu u mladalački izgled usana i kože oko njih. Zdrava ishrana pomaže i u sprečavanju upale desni.

Koža koja je i ispod površine hidrirana deluje mlađe i zdravije, a bore na njenoj površini manje vidljive. Zahvajujući napretku nauke danas je i dubljim tkivima moguće vratiti vodu. Na raspolaganju vam stoje preparati hijalurona, koji se u jednoj poseti stomatologu, bez hirurgije, lako unose na željena mesta. Hijaluron je takva materija koju svako od nas ima u telu, pa ne postoji bojazan da će ga telo odbaciti. Na mestu na kome je unet, hijaluron oko sebe okupi molekule vode, pa tkivo postaje jedrije a bore na površini prividno nestaju. Kako je ovo potpuno prirodna supstanca, naš organizam će sam njegovu koncentraciju na datom mestu vremenom smanjiti. Moguće je,srećom, isti tretman ponoviti posle 6 meseci do godinu dana, zavisno od lične želje.

Povezane teme
Izbeljivanje zuba- koje sve tehnike postoje? Ko (ne) bi trebalo da razmotri izbeljivanje zuba?
4 saveta kako da smanjite prebojavanje zuba Koja hrana prebojava moje zube?